به گزارش شهرآرانیوز، طی یک سال گذشته در مشهد، دوازده تن ناس معدوم سازی شد. در همین مدت، هفتادکافه سنتی پلمب و ۱۵۳ پرونده برای توزیع قاچاق سیگار تشکیل شد. این آمار، نتیجه یک سال فعالیت کارگروه کنترل دخانیات در مشهد است. کارگروهی با مدیریت معاونت پیشگیری از جرم دادسرای عمومی و انقلاب مشهد که برای کنترل سطح عرضه و مصرف دخانیات، از تیرماه سال گذشته در مشهد تشکیل شده است. اعضای این کارگروه، مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی، اتاق اصناف، اداره کل تعزیرات استان، اداره کل صنعت و معدن و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و پلیس نظارت بر اماکن عمومی است.
جانشین معاون پیشگیری از وقوع جرم دادسرا به عنوان نهادی که مدیریت این کارگروه را برعهده دارد، گفت: باتوجه به گسترده شدن توزیع دخانیات و مصرف آن در مکانهای عمومی به ویژه در قشر جوان و نوجوان و در بین زنان، از یک سال گذشته کارگروه کنترل دخانیات در مشهد تشکیل شده است.
امید ابراهیم زاده افزود: مصوبه مهم این کارگروه، تشکیل گروه مشترکی از نمایندگان تمام این نهادها بود که به طور هفتگی از سطح سوپرمارکتها و دکههای مطبوعات برای نظارت بر توزیع سیگار قاچاق بازدید کنند. همچنین بر فعالیت کافهها و سفره خانههای سنتی در زمینه عرضه قلیان نظارت داشته و به شناسایی کارگاههای زیرزمینی تولید ناس میپردازند.
این مقام قضایی با بیان اینکه طبق قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات، کافهها و سفره خانههای سنتی، حق توزیع قلیان را ندارند و مصرف قلیان در مکانهای عمومی جرم تلقی میشود، گفت: سفره خانهای که با مجوز فعالیت میکند؛ اما در آن قلیان استعمال میشود، پلمب خواهد شد. قلیانها جمع آوری میشوند و کافه با قبول تعهدات و ضوابطی میتواند به کار خود ادامه بدهد.
وی افزود: در یک سال گذشته، هفتادکافه سنتی در مشهد به دلیل استعمال قلیان پلمب شده و هزار و ۵۵۴ قلیان فلزی و چوبی از این کافهها جمع آوری شده است. در این بین، ششصدبسته طعم قلیان با وزن هفتصدکیلوگرم کشف و ضبط شده است.
اما دیگر فعالیت کارگروه کنترل دخانیات در مشهد بازدیدهای هفتگی از سطح سوپرمارکتها و دکههای مطبوعات برای توقف توزیع سیگار قاچاق در یک سال گذشته بوده است.
ابراهیم زاده در این باره گفت: شروع بازدیدهای این کارگروه، از ابتدای تیرماه ۱۴۰۱ بود که تا پایان سال درمجموع، ۹۲ روز بازدید انجام شد. امسال هم در پنج ماهه گذشته، ۶۵ روز بازدید صورت گرفته است. وی افزود: میزان سیگار قاچاق مکشوفه از سطح سوپرمارکتها و دکههای مطبوعات، در طی این ۱۵۷ روز، ۱۵۳ پرونده بوده که میزان سیگار قاچاق کشف و ضبط شده، حدود ۴ میلیارد ریال ارزش مالی داشته است.
این مقام قضایی تصریح کرد: تخلفات مربوط به قاچاق سیگار، مربوط به واردنشدن دخانیات از مبادی رسمی است. همچنین در صورت نداشتن بسته بندی و نبودن تصویر و پیام بهداشتی روی پاکتهای سیگار، قاچاق محسوب میشود.
وی با بیان اینکه نداشتن مجوز عاملیت فروش سیگار در سوپرمارکتها تخلف است و برای آن جرم در نظر گرفته میشود، افزود: فروش سیگار در سوپرمارکتها به معنای داشتن عاملیت فروش سیگار نیست، مگر اینکه فروشندگان در کنار پروانه فعالیت خود، این مجوز را نیز از اتحادیه دریافت کرده باشند.
این مقام قضایی همچنین تصریح کرد: باوجوداینکه عرضه سیگار در فروشگاههایی که عاملیت فروش دارند، مجاز است، اما باز هم حق فروش سیگار به اشخاص کمتر از هجده سال و فروش نخی سیگار را ندارند. چنان که در بسیاری از بازدیدهای میدانی کارگروه کنترل دخانیات در مشهد، در صورت مشاهده این موارد، برخورد تعزیراتی انجام میشود.
کارگروه کنترل دخانیات در مشهد، اما در کنار جمع آوری قلیانها از کافهها و نظارت بر توزیع سیگارهای قاچاق، هفده کارگاه تولید ناس را در مشهد کشف و با تولیدکنندگان این ماده دخانی برخورد کرده است. جانشین معاون پیشگیری از وقوع جرم دادسرا به این موضوع اشاره و بیان کرد: کارگاههای تولید ناس به طور زیرزمینی فعالیت میکنند و شناسایی آنها دشوار است؛ اما مرکز بهداشت شماره ۲ مشهد در یک سال گذشته دراین رابطه بسیار هوشمندانه عمل کرده و توانسته با کشف کارگاه ها، این ماده دخانی را ضبط کند.
ابراهیم زاده افزود: نزدیک به دوازده تن ماده دخانی ناس از این کارگاهها در مشهد کشف، جمع آوری و در سه مرحله معدوم سازی شده است که ماه گذشته، سومین مرحله امحا انجام شد و ناسها در سایت بازیافت میامی دفن شدند.
وی با بیان اینکه فروش ناس به عنوان ماده دخانی بدون دود، غیرقانونی و ممنوع است و برایش مانند سیگار و تنباکو، عاملیت فروش تعیین نشده است، گفت: این ماده دخانی در کارگاههای زیرزمینی با شرایط غیربهداشتی تهیه میشود و به جز آسیبهای مصرف آن، شرایط نامناسب تهیه اش میتواند خطر مضاعفی برای مصرف کنندگانش داشته باشد.
این مقام قضایی همچنین بیان کرد: موارد کشف کارگاهها بیشتر در حاشیه مناطق ۴ و ۵ شهرداری مشهد و شهرک رضویه بوده است و مصرف ناس بیشتر در بین اتباع که در این مناطق و روستاها ساکن هستند، دیده میشود.
بیشتر کارگاههای تولیدی هم که به طور مخفیانه کار میکنند، در این مناطق فعالیت دارند. وی افزود: خوشبختانه با شناسایی و برخورد با این کارگاهها در مدت گذشته، این کارگاهها از سطح شهر مشهد جابه جا شده و به شهرهای اطراف رفته اند. البته در این باره به هماهنگی با دادستانهای شهرستانهای طرقبه، نیشابور و گلبهار نیاز است تا کارگاههای جدید تولید این ماده دخانی و فعالیتهای تولیدکنندگانش شناسایی شود.
اما برخورد قانون با عاملان تولید این ماده دخانی سبز بی دود و بی بو که هشت برابر بیشتر از سیگار روی سلامتی اثر منفی میگذارد، چیست. جانشین معاون پیشگیری از وقوع جرم دادسرا بیان کرد: این کارگاهها به طور معمول از طریق گزارشهای مردمی و بازرسان مراکز بهداشت، شناسایی میشود. پس از شناسایی، پلمب و اموال و دستگاه هایشان جمع آوری میشود. مواد تولیدشده نیز معدوم سازی میشود و به جریمههایی از ۴ تا ۲۰ میلیون تومان محکوم میشوند. همچنین صاحبان کارگاهها تعهد میدهند که دیگر در این شغل فعالیتی نداشته باشند.
ابراهیم زاده همچنین گفت که بیشتر مقاصد توزیع ناس از مشهد نیز شناسایی شده است. وی بیان کرد: این ماده دخانی از استان خراسان به استانهای دیگر مانند استانهای مازندران، سیستان و بلوچستان و گلستان توزیع میشود که دراین رابطه برخوردهای لازم در حال انجام است. اما هنوز مکاتبهای درباره مبادی ورود تنباکو به استان انجام نشده است و این موضوع به بررسیهای دقیقتر نیاز دارد که البته در حال انجام است.